Bryggedag

Råøl

Samtidig som California Common ble tappet på fat, brygget vi ett råøl som skal serveres på førfesten til Bryggemesterskapet i Ørsta 09. mars. Råøl, også kalt maltøl, er en øltype som har en lang historie. For de som ikke er kjent med dette så er det ett øl brygget på vørter som ikke blir kokt. Man bruker einelog og kveik.

Einelog lages ved å trekke einer i bryggevannet. Her finnes det mange varianter, og de fleste har sine preferanser på hvordan man lager einelog. I bunn og grunn handler det om at alt vannet man bruker under bryggingen, fra vasking til mesking/skylling er einelog. Dette setter smak på ølet og skal ha antiseptiske egenskaper. Denne gangen valgte vi å trekke einene på ca. 80 grader i en times tid.

Kveik er tradisjonell gårdsgjær. Det som er spesielt med denne er at kveiken blir brukt om igjen for hvert brygg ved at man høster under gjæringen, tørker og oppbevarer til neste bryggedag. Slik har kveiken blitt tatt vare på i generasjoner. Det finnes nå mange typer, og det er store variasjoner på hvordan man bruker den, hvordan den smaker og hvilke egenskaper de har. Felles for de fleste er at de gjærer på mye høyere temperatur enn vanlig gjær, og etter noen døgn er ølet klart til å drikkes. Tradisjonelt holdes oppskåke når ølet er ferdig gjæret. Her samlet man medbryggere, familie, venner og naboer for å smake på ølet, samt tappe det på egnet dunk.

Vi har fortsatt veldig mye å lære om kveik og maltøl generelt og om noe over er feil så setter vi pris på en kommentar 😉 Vi har brygget noen batcher og de blir bedre og bedre for hver gang (synes vi selv). Om du har lyst å lære mer om temaet så anbefaler vi gruppen Kveik på facebook, samt den flotte boka til Lars Marius Garshol som heter Gårdsøl. Han har gjort en kjempe jobb med å samle inn og sende inn kveik til analyse og lagring. Du kan lese om dette arbeidet på bloggen Larsblog – Beer 

Etter at einelogen er klar blir malten tilsatt og meskes på vanlig måte. I dag valgte vi en mesketemperatur på 67 grader i 60 min. Etter et kvarters tid blir det tappet litt vørter over i en skål og kveiken tilsettes. Dette fungerer som en starter og blir kalt Mariauge. Kveiken er såpass aktiv, før vørteren er klar så er det full aktivitet i starteren. Vørteren tappes rett i gjæringsdunken og resten av einelogen tilsettes etterhvert for å skylle gjennom malten. Tradisjonelt meskes dette som en tykk grøt, som så blir overført til ett silkar med einer i bunn. Deretter helles einelogen over og man skyller da vørteren gjennom einene som fungerer som en sil. Når vørteren er kjølt ned til rett temperatur, så tilsettes kveiken og man kauker i ett skikkelig brøl for å skremme bort onde ånder som kunne gjøre ølet dårlig. Noen mener også at dette gir ett sterkere øl. Om du har lyst å lese mer om skikk og folketro om ølbrygging så er denne siden fra Norske Ølvenners Landsforbund å anbefale.

Oppskriften vi brukte idag er enkel:

  • 45% Pale Malt
  • 45% Pilsnermalt
  • 10% Carahell

 

OG: 1,065 – 0 IBU – 17 EBC – 7% Abv – Meskes på 67 grader. Gjernes Kveik, pitches på 39 grader. Ca. 21 liter til gjæring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.