Bryggedag

Dunkelweizen

9. Mars er det bryggermesterskap i Ørsta, og 26. Januar brygget vi det første av to øl vi skal stille med i konkurransen. Valget falt på en Dunkelweizen, ett øl vi aldri har brygget før. Faktisk har vi ikke laget hveteøl ennå, så dette ble nesten ett eksperiment samtidig. Dunkelweizen er en variant som vi synes virket interessant og det er alltid litt gøy å lage noe som ikke «alle» lager.

Bryggedagen startet i 09 tiden og som vanlig handler det om å varme vann, veie opp og kverne malt, klargjøre humle og diverse tilsetninger. Dette ølet er fryktelig enkelt sådan, da det kun er en humletilsetning. Ellers er den kun gjærnæring, ingen klarningsmiddel brukt da hveteøl tradisjonelt er tåkete. Selve bryggingen gikk som på skinner, alt så ut til å stemme hele veien inntil vi tok en SG måling av First Worth. Denne viste litt lavt, men når meskingen var over så det ut til å ha steget innenfor det vi finner normalt. Satte igang med skylling og tok ny måling av Pre Boil.

Her viste målingen 3 poeng lavere enn forventet, noe som ikke er allverden. Valgte derfor å koke som normalt og startet kjøling etter en times kok. Vi ble noe overrasket da ferdig nedkjølt vørter viste 7 poeng lavere enn forventet OG. Skjønner ikke helt hvordan dette har skjedd, men mistenker at målingen ved Pre Boil kanskje var feil. Har også fundert litt i ettertid på hvordan dette kunne skje, når forrige øl vi brygget traff spot on.

De som har følgt oss og lest tidligere innlegg vet at vi har hatt litt trøbbel med effektivitet, og at tallene i Beersmith ikke har stemt helt. Dette trodde vi ikke skulle bli ett problem denne gangen, men mistenker at andelen hvetemalt har gjort mesken kompakt og vanskelig å få jevn skylling på. Vi burde nok brukt risskall i mesken for bedre filtrering, men igjen, det er første gang vi brygger hveteøl og vi lærer nye ting hele veien.

Uansett, vi stiller ølet i konkurransen, vel vitende om at vi ikke har fått det til helt som vi ønsket. Oppskriften kommer her dersom du har lyst å prøve den selv:

 • 53,2% Hvetemalt
 • 32,1% Pilsnermalt
 • 7,3% Caraamber
 • 4,6% Crystal 150 ebc
 • 2,8% CarafaSpecial I 900 ebc

 

 • 18g Magnum 12% – 60 min

 

OG: 1,053 – 12,6 IBU – 37 EBC – 5,1% Abv – Meskes på 65 grader. Safbrew WB-06. Ca. 55 liter til kok.

 

2 Comments

 • Daniel Wiegand

  Hei, jeg stiller også med en hveteøl(bock) og liker din oppskrift. Mye hvetemalt betyr problemer med silingen. Jeg brukte risskall og åpner kranen på silkaret bare litt. Strålen var halve lillefingeren og silingen tok lang tid men det er bedre en å ha «stuck mash». Snakkes forhåpentligvis på festivalen. Hilsen Daniel

  • Odd-stian Botnen

   Hei! Hvor mye risskall brukte du ca? Gjerne i prosent 😉 Vi snakkes garantert på festivalen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.