Bryggedag

Chocolate Brown Ale

Endelig tilbake med nytt innlegg etter en rolig desember, julefeiring, familiebesøk, avslapping og nyttårsfeiring. Og med det kan vi også ønske Godt Nytt År ! til alle som er innom og leser innleggene våre. Bryggingen har ligget på hylla og ventet på Januar, men vi har nytt godt av både Juleøl, Amber og Golden Ale, så vi lider ingen nød.
Vi har nå 16 oppskrifter som det jobbes med og noen av de er klare for brygging. Som mange vet lager vi oppskriftene selv, og dette er for meg en av de mest interessant delene av bryggingen. Det går med noen timer fremfor Beersmith, som er bryggeprogrammet vi bruker. Vi har hatt litt trøbbel med å få på plass alle tallene slik at programmet fungerer opp mot vårt bryggeoppsett, men nå er vi veldig nære ved å få dette på plass.

Mange kjenner til Beersmith, men for de som ikke gjør det så kan jeg fortelle at det er ett meget avansert program som forteller deg alt du trenger, så sant du har lagt inn de rette tallene. Man setter opp profiler for utstyret man bruker, legger inn malt, humle, gjær osv.. og får kalkulert både mengde meskevann, skyllevann, temperaturer, forventet FG (gitt at gjær er lagt til og mesketemperatur), OG, IBU and so on.. Etter siste endringer i profilen vi bruker så traff vi denne gang nøyaktig på Pre-Boil SG og OG, noe vi selvfølgelig er veldig godt fornøyde med. Vi er dermed på god vei med tanke på at ølet vi brygger blir slik vi har tenkt når oppskriften blir laget.

Bryggedagen gikk med andre ord veldig bra, med ett lite unntak. Vi har en kjele der skyllevannet varmes opp og pumpen som overfører dette til mesketanken begynte å trøble så den er nok moden for utskifting. Dette er en liten billig pumpe som vi kjøpte på Ebay, så det var ikke forventet at den kom til å overleve så veldig lenge. Vi investerte i en Topsflo TD-5 fra Petit-Agentur som vi bruker på mesketanken for sirkulasjon og overføring til kokekjele. Dette er en god pumpe som også er veldig stillegående. Det spørs om ikke det blir en til av denne typen når vi etterhvert skal bygge en større kjele for meske- og skyllevann.

Det er sikkert flere som er nyskjerrige på hvordan oppsettet vårt ser ut og hvordan det fungerer, men det vil vi komme tilbake til i ett senere innlegg. Grunnen til dette er at vi fortsatt ikke er helt fornøyde med hvordan alt fungerer, og det er i hovedsak mesk- og skyllevann, avtrekk og vanntilførsel som står for tur. Det må gjøres noen endringer her for at bryggerommet blir slik vi ønsker. Vi har stort sett planene klare for hvordan det skal gjøres og tanken er at vi begynner på dette så snart været snur til det bedre.

Men, Brown Ale er nå brygget og oppskriften er selvsagt med:

  • 85% Pale Malt
  • 5% Hvete
  • 5% Pale Chocolate 600 ebc
  • 3% Special Roast 400ebc (coffee)
  • 1,2% Chocolate 1000-1200 ebc
  • 1,2% Lettkokte Havregryn

 

  • 40g Magnum 14% – 60 min
  • 30g Willamette 4,7% – 18 min
  • 35g Willamette 4,7% – 12 min
  • 35g Willamette 4,7% – 5 min

 

OG: 1,057 – 27 IBU – 52 EBC – 5,8% Abv – Meskes på 66 grader. Safale S-04. Humle beregnet på 72 liter til kok.

 

Legg gjerne igjen en kommentar om du har spørsmål eller har brygget denne og vil komme med tilbakemelding!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.