Festivaler

Juleølfestival Devoldfabrikken

Lørdagskveld og ølfestival, denne gang med fokus på juleøl. Hjemmebryggere fra Ålesund, Stranda, Sykkylven, Volda, Harøy, Ikornes og Herøy stiller med sine varianter av juleøl. Begrepet juleøl er for den enkelte det ølet man brygger til jul. Noen brygger øl som skal pares med mat, andre brygger for peiskosen. Det er med andre ord variasjon i utvalget vi får servert i kveld. Her er det Red ale, Porter, kveiket øl og juleøl. Vi hadde ikke anledning til å stille, men kommer forhåpentligvis sterkere tilbake neste år. Festivalen holder til på Devoldfrabrikken i Langevåg. Devold er Norges eldste strikkevareprodusent og ble grunnlagt i 1853. Lokalene har en utmerket atmosfære for en juleølfestival med sine gamle tregulv og grove betongvegger.

Når man ankommer festivalen får man ett glass for smaksprøver og tre lapper som man skal skrive nr på de tre ølene man likte best og legge i en boks. Senere på kvelden blir stemmene talt opp og man kårer en publikumsfavoritt. Man får også ett «hefte» med info om hvilke bryggere som stiller og med hvilke øl de serverer. Det er satt av plass til notering slik at man klarer å huske hva man synes om de forskjellige ølene, for tro meg, det kan bli noe vanskelig å huske etterhvert som kvelden går. Under smakingen blir det servert skåler med ost og dampet mør. Møren var fra Andreas Fausa Eftf. som er en kjøttforretning som holder til i Langevåg. Denne var så god at jeg mistenker denne havner på bordet under årets julemiddag.

Norsk juleøl er tradisjonelt en variant av Bock. Ett undergjæret øl med markant maltpreg. Smaker av steinfrukt, røstet malt og karamell. Humlen skal være bortimot fraværende, men nok til å balansere ut maltsødmen. Ølet er mørkt og fyldig, og ligger oftest mellom 6-7%. Etter å ha smakt gjennom alle variantene og nortert hva jeg liker/ikke liker så endte jeg til slutt med 5 alternativer. Jeg luket da ut de som stilte med typisk juleøl og fikk 3 stykker som fikk hver sin stemme. Dette ble, i tilfeldig rekkefølge:

Fyllingsjøen Brygghus – 03 Bukkøl – Old Ale

Vinøs aroma av steinfrukt. Solid maltpreg med fyldig kropp. Kunne tenke meg litt mer maltsødme. Noe høyt nivå av kullsyre.

Lyngbryggeri – 06 Snart jul – klassisk juleøl

Fin maltaroma, med preg av tørket frukt. Noe røstet preg i både smak og aroma. Hint av kaffe. Humlen balanserer godt maltpreget. Litt høy karbonering.

Hønsehuset Ølsmie – 13 Grabokk – Juleøl

Kveiket juleøl, voldsomt maltpreg og kraftig fylde. Vinøs aroma. Knekk, tørket frukt og noe krydder i smaken.

Det var kåring av publikumsfavoritt, dommerpanel og en egen kåring for beste stand. Noen gjorde det enkelt med kun ett fat med øl og en tappeslange, andre la litt mer jobb i juledekorasjon og lys. Vinneren av beste stand ble Fyllingsjøen Brygghus med denne standen:

Dommerpanelet hadde følgende rangering:
1. Lyngbryggeri – Snart jul
2. Tormod brygg – Kvorter med egen kveik (saure)
3. Søverin Bryggeriet – Holgers jul

Vinnere av publikumspris:
1. Søvering Bryggeriet – Weihnacht in der Wehrmacht
2. Stein Eldar Langlo – Langlo juleøl
3. Lyngbryggeriet – Snart jul

Gratulerer til alle vinnere, håper vi sees igjen neste år!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.