Bryggedag

Golden Ale – 60/2

For ett par år sia satt jeg å vurderte hva Even skulle få i bursdagsgave og ville gjerne gjøre noe relatert til ølbrygging. Ei tid før dette kjøpte Even seg ett BIAB sett og var godt igang som hjemmebrygger. Jeg fant derfor ut at ett ølsett måtte være en fin gave, men istedenfor å kjøpe ett ferdig så laget jeg ett fra grunn som jeg regnet med ville falle i smak. Oppskriften baserte seg på en Golden Ale, som i sin tid dukket opp som ett ale-alternativ til Pilsner. Ølet skal være lyst, lett og forfriskende. Etter det jeg har skjønt er dette etter typedefinisjon en engelsk variant, som da skal ha engelsk humle og gjær. Jeg valgte å gå for en amerikansk variant med US-05 og Cascade.

Jeg satte sammen en oppskrift, veide opp og kvernet malt, fant frem gjær samt veide opp og vakuumpakket humle i poser merket med tidspunkt de skulle tilsettes. Jeg la ved ett ark med oppskrift, fremgangsmåte, temperaturer osv. og pakket dette i en eske, på samme måte som når man kjøper et ferdig ølsett. Even brygget ølet og ble godt fornøyd med resultatet. Så godt fornøyd at vi nå ca. 2 år senere ville brygge det igjen for å ha en lysere, lettere variant å drikke gjennom vinteren.

Vi brygget denne 04.11 så ligger en uke på etterskudd med innlegget. Bryggedagen gikk fint, vi holder fortsatt på å justere inn alle tallene på bryggeriet for å kunne brygge øl slik det er tiltenkt i oppskriftene. Endte på OG 1.043 og kan dermed forvente FG 1.008 som gir 4,5% ABV. Konkluderte denne dagen med at vi er godt fornøyde met utbyttet men må fintune litt på svinn, da vi endte med litt mindre vørter enn ønskelig. Vi snakker om en 3-4 liter som må justeres, så vi får se til neste bryggedag om vi treffer bedre da.

Oppskriften er som følger:
(ei lita justering er gjort på denne, men vil ikke påvirke orginalen)

42% Pale
42% Pilsen
10% Munich
5% Hvete

20g Chinook 60min
30g Cascade 20min
40g Cascade 10min
40g Cascade 5min

Gjær: Fermentis US-05
Oppskriften er beregnet til 44 liter til gjæring. IBU 30,9 – EBC 10,4 – OG 1.046 – Abv 4,8%

Neste bryggedag er ikke planlagt ennå, annet enn at vi vurderer å brygge en Bayer / Munchener Dunkel. Vi skal nå tappe på fat Amerikansk Amber som ble brygget for 2 uker siden, så skal denne karboneres og settes kaldt før vi er klare for prøvesmaking. Julebrygget jeg laget er ferdig, når det var gjæret ut så tappet jeg det over på en rengjort dunk og tilsatte gjærstopp. Dette fikk jobbe noen dager før jeg gjorde klart ett fat med 1kg sukker kokt til lake i 5dl vann. FG ble målt til 0.996 og fikk dermed 6,7% ABV på dette. Var absolutt ikke meningen det skulle bli så sterkt, men kombinasjonen av enkle sukkerarter og Idun blå er nok resultatet av dette. Ettersøting med 1kg sukker gir en forventet OG på ca. 1.020 for de som er interessert i det.
Har så vidt smakt, men det trenger litt tid kjølig for å roe ned gjærsmaken noe, selv om denne var overraskende lav.

Skriv gjerne en kommentar til oss dersom du lurer på noe, eller om du forsøker å brygge noen av oppskriftene selv. Alltid hyggelig med en tilbakemelding på det vi driver med! Until next time, RDWHAHB!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.