Bryggedag

Amerikansk Amber

Da vi begge hadde fri idag ble det bestemt at vi skulle brygge noe til vinteren. Noe varmende og godt, som passer bra til den årstiden vi går inn i. Valget falt på en Amerikansk Amber med en liten vri. Dette er ett øl som etter typedefinisjonen skal være «Et velhumlet men samtidig maltrikt øl med tydelig karakter av karamellmalt».

Jeg valgte å gjøre en liten vri og brukte noe rug malt, Tysk, Engelsk og Amerikansk humle samt en dasj røykmalt. En Amerikansk Amber kan minne litt om en Pale Ale,  men er typisk noe mørkere og har lavere IBU. Malt aromaen skal være mer fremtredende og det samme gjelder smaken. Det skal være noe søtere maltsmak enn i en typisk Pale ale. Samtidig skiller den seg fra Amerikansk IPA ved at den er mildere i aroma og smak fra humle. Der en IPA typisk vil være litt «tynnere», skal en Amber ha noe mer fylde og tydeligere smak fra karamell malt.

Ved å bruke noe rug malt i ølet, vil man oppnå flere fordeler. Man får bedre skumfasthet, økt munnfølelse, og man tilfører noe smak av toffee og karamell med en krydret avslutning. I tillegg tilfører rug en rødlig tone på fargen. Vi brukte vanlig rug samt rug som er røstet. Røyk malt ble brukt for å skape litt mer dybde i smakene. Da vi ikke har brygget med røykmalt tidligere og har veldig liten erfaring med øl med røykmalt, endte vi med å bruke kun 2,5% røyk malt av den totale malt mengden.

Når det gjelder humle så falt valget på East kent golding. Denne produserer blomstrete og krydret aroma så tanken er at denne skal komplimentere rug malten. For å backe opp røymalten ble det også brukt litt citra, men primert for smaken sin del. Citra har en fin mango/ananas smak, og det var denne vi håpet på skulle fungere ilag med smaken fra den røykte malten.

Bryggedagen startet med lekkasje fra ene varmeelementet, så her måtte vi til å tappe av vann og demontere elementet for å finne feilen. Det viste seg at pakningen ikke lenger gjorde jobben sin, og vi hadde selvfølgelig ingen reservepakning. Løsningen ble en god del runder med gjengetape og etter å ha strammet godt til så ble det omsider tett. Vi kunne da fylle kjelen igjen og fortsette å varme opp meskevann. Når vannet i meskekjelen holdt 74-75 grader begynte vi å meske inn. Da vi målte temperaturen viste den 66 grader, vi har dermed vært nærmere 74 enn 75 grader ved innmesk. Mesking foregikk i en times tid, der pumpen resirkulerer de siste minuttene. 1st runnings ble tappet til kokekjel og vi begynte å skylle.

Her er 1st runnings tappet av og vi har begynt å overføre skyllevannet.

Skyllingen gikk fint, og etter å ha ført dette til kokekjel målte vi SG 1.056. Dette er selvsagt for høyt i følge oppskriften, men vi har pr. dags dato ikke fått kalibrert beersmith opp mot bryggeriet, så tallene våre varierer litt mer enn vi liker for øyeblikket. Det er fortsatt noen små endringer og oppgraderinger som skal gjøres før bryggeriet er slik vi ønsker det, og til den tid må vi bare akseptere litt svingninger.

1st runnings tappet over til kokekjel. Fargen vil bli noe lysere etter skylling og gjæring.

Vørteren er nå kommet på gjæringsdunker og US-05 er tilsatt. Etter oppskriften skulle vi med 3 pakker ligge 50-60 billioner gjærceller i overkant, men siden OG endte på 1.065 så er det mulig vi har en liten underpitching denne gang. Men vi krysser fingrene for at det alikevel skal bli godt øl denne gangen også. Det gjenstår da å smake på ølet, for å se om røyk malten kommer frem som vi har tenkt, eller om vi trenger å justere denne opp til neste gang.

Pizzaen fra Napoli smakte skikkelig godt for to sultne bryggere

 

Har du lyst å brygge ølet selv? Her er oppskriften:

 • 67,8% Pale
 • 12,7% Rug
 • 12,7% Crystal 150 ebc
 • 4,2% Caramel rug 69 ebc
 • 2,5% Røyk malt

 

 • 40g Magnum 14% – 60 min
 • 35g EKG 5% – 15 min
 • 12g Citra 12% – 15 min
 • 16g EKG 5% – 8 min
 • 12g Citra – 12% 8 min
 • 16g EKG 5% – 5 min

OG: 1,056 – 45 IBU – 30 EBC – 5,7% Abv – Meskes på 66-67 grader. Humle beregnet på 56 liter til kok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.