Festivaler

Norsk Kornølfestival 2018

For andre året på rad var vi med og stilte ut øl på Norsk Kornølfestival. Dette er en liten festival på Grodås i Hornindal. Her er fokuset på tradisjonsbrygging og kveik. Festivalen byr på hjemmebryggere som deler ut smaksprøver av ølet sitt, med kåring av publikumsfavoritt og NM i Kornølbrygging med utdannede dommere. Etter at hjemmebryggerene er ferdig å servere, åpner kranene til de profesjonelle bryggeriene. På kvelden er det musikk fra trubadur, og det vart i år servert heilgrilla hjort i kiosken. Festivalen byr også på faglige innslag. I år var det 4 masterclass. Masterclass 1: Arne Bøhmer med Norsk malt – Norsk øl, 2: Roar Sandodden med Korleis lage Stjørdals-ølet, 3. Ovnsbasert øl av Lars Marius Garshol og 4. Mika Laitinen og Sahti.

I fjor stilte vi med 2 varianter råøl, det ene var en tradisjonell variant og det andre en litt mørkere type. Råøl er et betegnelse på øl der man ikke koker vørteren. Etter mesking og skylling blir kveiken tilsatt og gjæringen er som oftest ferdig etter ca. 2 døgn. Da er ølet klart til å drikkes. De to variantene fikk følgende bedømmelse:

8. Råøl med Lida kveik: Karamell, kanskje noe røyk? Søtlig, einer, erter. Ren smak. Melete. Litt papp. Lite frukt. Lett alkoholstikk. Nesten litt lite smak. Antydning til syre. Litt prikking mot slutten.

21. Råøl med Midtbust kveik. Massiv karamellaroma. Myk, avrundet smak, litt flat, med toner av papp og jord. Minner veldig om en klassisk tysk pretzel.

De to ølene nådde desverre ikke så langt, men siden det var første gang vi stilte med øl vi ikke tidligere har brygget så var vi alikevel fornøyde totalt sett. Tilbakemeldingene fra publikum var jevnt over gode.

Til årets festival stilte vi også med 2 øl, men denne gangen ble det ikke råøl. Vi kokte einerlåg, mesket, skylte og kokte vørteren i 5 minutter med humle. I det første ølet ble det bruk 50/50 pale og pilsner malt, einerlåg, Lida kveik og 100 gram East kent golding. Her tilsatte vi 2 kg med blåbær, som var varmet til 70 grader i 15 minutter. Blåbæra ble tilsatt i gjæringsdunken samtidig som kveik. På det andre ølet ble det brukt 45/45 Pale og Pilsner, samt 10% Crystal 150 ebc. Einerlåg, 100 gram Northern Brewer og Espe kveik. Begge variantene ble mesket på ca. 65-66 grader i 60 minutter. Den gledelige nyhet denne gang var at det ene ølet nådde helt opp blant finalistene i dommerkonkurransen og 7. plass blant publikumsfavorittene. Bedømmingen på årets øl ble som følger:

B1 Tradisjon : Syrlig smak av steinfrukt og lett røyk, litt underlig bitterhet. (finalist)

B2 Variasjon : Syrlig med smak av rabarbra og jordbær.

Vi serverer ølet fra vår egen stand, bygget av en gammel tønne der det er påmontert 2 tappekraner. Mer om denne baren, hvordan den er bygget og fungerer vil komme i ett senere innlegg.

 

Vi Gratulerer årets vinnere, takker for alle gode tilbakemeldinger fra publikum og ser frem til neste års festival. Kanskje ser vi deg der?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.