Bryggedag,  Eksperiment

Julebrygg, Forsøk Nr.1

I dag fikk jeg en akutt trang til å brygge noe til jul, som ikke er juleøl. Juleølet ble brygget tidligere i år, og er en klone av Kinn Tomasmesse. I fjor gjorde vi ett eksperiment med julebrus. Fant ikke oppskriften i farta, men det ble laget med frosne bringebær, ingefær, sitron, kanel og vann. Søtet til med sukker. Dette ble ikke tilsatt gjær, så det ble ett alkoholfritt alternativ. Tvangskarbonerte på fat, så kullsyre ble det også.

Jeg har tidligere lest om de som brygger Tomtebrygg til jul, og har vært litt interessert i hvordan det gjøres og hva det smaker. Kjøpte med meg Tomtebrygg, ei lita flaske på 200mL man finner hos de fleste dagligvare butikkene. Det står en oppskrift på baksiden av flaska, og den er som følger: 1 flaske Tomtebrygg, 1200g Sukker, 1 pose tørrgjær og vann. Her skal man røre sammen ingrediensene og toppe opp til ca. 20 liter. Dette skal stå i opptil ett døgn før det skal tappes på flasker og settes kjølig. Etter 8-12 døgn skal det ha blitt kullsyre, og noe alkohol. Jeg synest ikke dette høres spesielt spennende ut, så det ble handlet inn litt ekstra ingredienser. Her kommer ingrediensliste og fremgangsmåten jeg brukte idag:

 • 1 flaske Tomtebrygg
 • 400 g Ingefær
 • 600 g Beer enhancer
 • 1 kg Lys Sirup
 • 500 g Brunt sukker
 • 500 g Hvitt sukker
 • Raspet skall fra 2 sitroner
 • Saft fra 4 sitroner
 • 2 ts Kanel
 • 2 ts Allehånde
 • 1 ts Nellik
 • 1 ts Malt Ingefær
 • 1 pose Idun Blå tørrgjær

Jeg begynte med en stor kjele kaldt vann på komfyren, der det ble tilsatt skrelt ingefær skjært i biter, saften fra sitronene, raspet skall fra 2 av sitronene, alt av sukker, sirup og krydder. Dette fikk stå og koke en god stund, samtidig som gjæringsdunken ble vasket ren.  Kjelens innhold ble tømt over i dunken og det ble etterfylt med vann til 21 liter ish.. Posen med tørrgjær ble drysset over og lokket satt på. Velger å gjære dette på kjøkkenet og ser an hvordan dette blir. OG 1.048. Gjæringen i gang etter 3-4 timer.  Forventet FG 1.010, noe som gir 4,9% Abv.

Jeg lar dette gjære ut før jeg tilsetter gjærstopp. Grunnen til gjærstopp er at jeg ønsker å tilsette noe sukker når ølet er ferdig, for å få en søtere variant. Karbonering blir på fat med co2 under trykk, så er ikke avhengig av levende gjærceller for å få kullsyre.

Selve vørteren smakte godt, både malt, sitron og julekrydder var tydelige uten at noen av elementene ble for kraftige. Kjenner jeg nå gleder meg til å smake på dette, og vil komme med en oppdatering så snart det er klart! 🙂

 

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.